Viktiga termer
Viktiga termer att känna till
Méthode Champenoise / Traditionelle Méthode: Den traditionella metoden för att göra Champagne, där den andra jäsningen sker på flaska.
Cuvée: En blandning av olika viner eller druvor. Termen används ofta för att beskriva en särskild sats av vin som valts ut för att bli Champagne.
Dosage: Den mängd socker som tillsätts efter den andra jäsningen och degorgeringen (borttagningen av jästfällningen) för att justera sötman i vinet.
Terroir: Kombinationen av klimat, jordmån och andra naturliga faktorer som påverkar smaken av vinet från en specifik plats.
Degorgering: Processen där den frusna jästfällningen tas bort från flaskan efter den andra jäsningen.
Réserve: Äldre viner som hålls i lager för att användas i blandningar för att säkerställa konsistens i smak och kvalitet över tid.
Vintage / Millésime: Champagne gjord av druvor från ett enda år, vilket endast görs under exceptionellt goda år.