Märkning av Champagne

Champagne-vinerna kan delas in i olika kategorier baserat på deras sockerhalt (från basvin samt dosage), druvsammansättning och åldringstid.

Märkningar kring sötma:

  • Brut Nature / Non-Dosé / Zero Dosage: Inget eller mycket lite tillsatt socker (0-3 gram per liter).
  • Extra Brut: Låg sockerhalt (0-6 gram per liter).
  • Brut: Den vanligaste stilen, med låg sockerhalt (0-12 gram per liter).
  • Extra Dry: Något sötare än Brut (12-17 gram per liter).
  • Sec: Sötare än Extra Dry (17-32 gram per liter).
  • Demi-Sec: Sött vin (32-50 gram per liter).
  • Doux: Mycket söt (över 50 gram per liter).

Märkning kring åldringstid:

  • Non vintage: Lagrad minst 15 månader
  • Vintage: Lagrad minst 36 månader
  • Réserve (eller Vieilles Vignes): Längre lagring än vad Non vintage eller vintage kräver

Det finns också märkningar baserade på druvsammansättning:

  • Blanc de Blancs: Tillverkad enbart av Chardonnay-druvor.
  • Blanc de Noirs: Tillverkad enbart av Pinot Noir och/eller Pinot Meunier.
  • Rosé Champagne: Tillverkas antingen genom att blanda rött vin med vitt eller genom att låta druvskalen macerera med musten under en kort period.
🠜 Föregående – RatafiaTill översiktenCheckpoint – Nästa 🠞